För Proffs - Kulvertsystem för Värme, Kyla och Ventilation

Frågor & svar

Här har vi samlat en del frågor som dykt upp genom åren.

Vad gör oss så unik?

Vad är fördelen med att använda Elgotherm®?

Hur mycket energi kan man spara med Elgotherm®

För mer detaljerad information om produkterna så kan ni klicka här och ladda ner dokument.

 

Vad gör Elgotherm® så unik?

Det vår isoleringslösning som är unik, rören är likadana som andra kulvertfabrikat använder. Den stora skillnaden är att vi anpassar isoleringen för att minimera värmeförlusterna. Vi lägger alla rör, oavsett dimension och antal,  i samma isolering och får ner värmeförlusterna till ett minimum. 

 

Vad är fördelen med att använda Elgotherm®? 

Det finns många fördelar. I ett kort tidsperspektiv så får du en smidig planering och sedan hantering under bygget. I det långa loppet så är energioptimering den största enskilda faktorn till varför du ska välja vårt system. 

 

Hur mycket energi kan man spara med Elgotherm®? 

Energiförlusterna kan halveras, alltså en 50% besparing. Det beror också så klart på vilka dimensioner man har behov av. Vi räknar gärna på det till dig. 

 

Vad är cellplast? 

Har du hört talas om frigolit? Det är namnet på ett företag i Halmstad som tillverkade cellplast. Cellplast används idag som till exempel förpackningsmaterial och isolering under hus. Och vi använder det som isolering till Elgotherm®.

 

Varför skall man använda cellplast som isolering? 

Cellplast är ett ett väl beprövat, flexibelt isoleringsmaterial som har använts i årtionden till t.ex. att isolera husgrunder och som fyllningsmassa för vägbankar och broar. Att använda cellplast för isolering av rör i mark har visat sig vara en överlägsen metod för att minska energiförlusterna, oavsett om det gäller för kulvertsystem, fjärrkyla eller ventilation. 

 

Hur vet jag storleken på isoleringen? 

Storleken varierar beroende på dimensionerna på rören. Vi räknar ut måtten på lådorna så att du kan reducera dina värmeförluster så mycket som möjligt. Du får ett kostnadsförslag direkt.

 

Hur långa är blocken med isolering? 

2,40 meter. Denna längd är optimal för produktion, frakt och installation. 

 

Hur gör man vid böjar? 

Vi tillverkar både vertikala och horisontella böjar, anpassade till dina efterfrågade dimensioner.

 

Vilka kopplingar används? 

Vi använder REHAUs så kallade axiala presskopplingar Everloc. Vi har använt dem sedan Elgocell grundades för nästan 20 år sedan. Anledningen är enkel. REHAUs koppling Everloc tillhör den mest tillförlitliga på marknaden med över 850 miljoner installerade kopplingar världen över. REHAU är en av Europas största tillverkare av PEX-rör och kopplingar med 12 000 anställda, i 25 fabriker och 84 säljkontor, bara i Europa.

 

Hur pressas kopplingarna? 

Vi använder ett speciellt pressverktyg som vi gärna lånar ut under hela projekttiden.

 

Vad kostar er kulvert? 

Vår produkt är inte dyrare än traditionell kulvert. Den stora skilladen är att energiförlusterna blir lägre, alltså en långsiktig vinst. 

 

Varför är era rör vita och röda? 

Här skulle vi kunna hitta på en spännande histora, men det är faktiskt bara en tillfällighet. De röda används till värme och de vita till varmvatten och varmvattencirkulation.

 

Hur vet man vilket rör som skall ligga i vilket spår? 

Designen på Elgotherm® grundar sig på energieffektivitet och flexibilitet. Det varmaste röret ska alltid ligga längst in (vid liggande kulvert) eller längst ner (vid stående kulvert). 

 

Hur rullar man ut slangen vid större dimensioner, t.ex. PEX90 eller PEX110? 

För större dimensioner, från PEX75 och uppåt, så kan ni låna en utrullare för hjullastare eller en matarvagn som matar ut rören med hjälp av en motor.

 

Kan ni hjälpa till med projekteringen? 

Ja, det gör vi gärna! Vi ger förslag på dimensionering och kulvertsträckning, vilket resulterar i ett budgetförslag.

 

Säljer ni genom grossister eller kan vem som helst köpa direkt av er? 

Vi säljer nästan alltid direkt till slutkund, men tyvärr inte till privatpersoner. Är du lantbrukare, VVS-montör, byggherre, och så vidare, så vill vi gärna veta vad vi kan hjälpa dig med.

 

Vem kan montera er kulvert? 

Vår kulvert är väldigt lättmonterad och vi tror att alla klarar det. Du behöver inte vara till exempel en certifierad VVS-montör.

 

Hur vet man hur man skall montera? 

Vi kommer ut till arbetsplatsen när det är dags för din projektuppstart. Vi går igenom system, förklarar tanken bakom det, hur verktygen fungerar och så vidare. Allt för att starten ska bli så smidig som möjligt.

 

Måste man provtrycka systemet? 

Ja, precis som med alla värmesystem. Detta görs antingen med vatten eller gas och bör utföras av certifierad fackman. 


För att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Jag förstår