För Proffs - Kulvertsystem för Värme, Kyla och Ventilation - RING 044-121050

20 frågor & svar

Här har vi samlat en del frågor som dykt upp genom åren.

Vad gör oss så unika?

Vad är fördelen med att använda Elgotherm®?

Hur mycket energi kan man spara med Elgotherm®

För mer detaljerad information om produkterna så kan ni klicka här och ladda ner dokument.

 

Vad gör Elgotherm® så unik?

Det är vår isoleringslösning som är unik, rören är likadana som andra kulvertfabrikat använder. Den stora skillnaden är att vi anpassar isoleringen för att minimera värmeförlusterna. Vi lägger alla rör, oavsett dimension och antal, i samma isolering och får ner värmeförlusterna till ett minimum. 

 

Vad är fördelen med att använda Elgotherm®? 

Det finns många fördelar. I ett kort tidsperspektiv så får du en smidig planering och sedan hantering under bygget. I det långa loppet så är energioptimering den största enskilda faktorn till varför du ska välja vårt system. 

 

Hur mycket energi kan man spara med Elgotherm®? 

Energiförlusterna kan halveras, alltså en 50-procentig besparing (!) och ibland ännu mer, framför allt i större dimensioner.
Vi räknar gärna på det till dig. Kontakta oss direkt eller maila på info@elgocell.se. Du kan även prova vårt enkla beräkningsverktyg.

 

Vad är cellplast? 

Har du hört talas om Frigolit? Det var namnet på ett företag i Halmstad som tillverkade EPS-cellplast förr i tiden. EPS står för Expanderad PolyStyren. EPS-cellplast används idag t.ex. för isolering i golv, väggar och tak i hus och inte minst som förpackningsmaterial. Fördelarna är många där hållfasthet och den goda isolerförmågan är de främsta. 

 

Varför skall man använda cellplast som isolering? 

EPS-cellplast är ett väl beprövat, flexibelt isoleringsmaterial som har använts i årtionden till t.ex. att isolera husgrunder och som fyllningsmassa för vägbankar och broar. Att använda cellplast för isolering av rör i mark har visat sig vara en överlägsen metod för att minska energiförlusterna, oavsett om det gäller för kulvertsystem, fjärrkyla eller ventilation. 

 

Hur vet jag storleken på isoleringen? 

Storleken varierar beroende på dimensionerna på rören. Vi räknar ut måtten på lådorna så att du kan reducera dina värmeförluster så kostnadseffektivt som möjligt. Alla modeller är beräknade i ett avancerat simuleringsprogram enligt den väl beprövade och verifierade Finita elementmetoden.

 

Hur långa är blocken med isolering? 

2,40 meter. Denna längd är optimal för produktion, frakt och installation. 

 

Hur gör man vid böjar? 

Vi tillverkar både vertikala och horisontella böjar, anpassade till dina efterfrågade dimensioner. Vid mindre riktningsförändringar skär man cellplasten på plats med en glödtrådsskärare som vi tillhandahåller.

 

Vilka kopplingar används? 

Vi använder REHAUs så kallade axiala presskopplingar Everloc. Vi har använt dem sedan Elgocell grundades år 2002. Anledningen är enkel. REHAUs koppling Everloc tillhör den mest tillförlitliga på marknaden med över 850 miljoner installerade kopplingar världen över. REHAU är en av Europas största tillverkare av PEX-rör och kopplingar med 12 000 anställda, i 25 fabriker och 84 säljkontor, bara i Europa.

 

Hur pressas kopplingarna? 

Vi använder ett speciellt pressverktyg som vi gärna lånar ut under hela projekttiden.

 

Vad kostar er kulvert? 

Vår produkt är inte dyrare än traditionell kulvert. Vi jobbar 100% med ett offertförfarande där vi lämnar ett totalpris inklusive frakt osv. Allt för att det inte ska bli några överraskningar för våra kunder i senare skede.

 

Varför är era rör vita och röda? 

Här skulle vi kunna hitta på en spännande historia, men det är faktiskt bara en tillfällighet. De röda används till värme och de vita till varmvatten och varmvattencirkulation. Under det röda skiktet på värmerören gömmer sig ytterligare ett skikt som gör rören syrediffusionstäta. Skiktet motverkar syresättning av värmevattnet för att minimera korrosion i t.ex. husens radiatorer.

 

Hur vet man vilket rör som skall ligga i vilket spår? 

Designen på Elgotherm® grundar sig på energieffektivitet och flexibilitet. Det varmaste röret ska alltid ligga längst in mot mitten (vid liggande kulvert) eller längst ner (vid stående kulvert). 

 

Hur rullar man ut slangen vid större dimensioner, t.ex. PEX90 eller PEX110? 

För större dimensioner, från PEX75 och uppåt, så kan ni låna en utrullare för hjullastare eller en matarvagn som matar ut rören med hjälp av en motor.

 

Kan ni hjälpa till med projekteringen? 

Ja, det gör vi gärna! Vi ger förslag på dimensionering och kulvertsträckning, vilket resulterar i ett budgetförslag.
HÄR kan du läsa vad vi behöver för att hjälpa dig.

 

Säljer ni genom grossister eller kan vem som helst köpa direkt av er? 

Vi säljer nästan alltid direkt till slutkund, men tyvärr inte till privatpersoner. Är du lantbrukare, VVS-montör, byggherre, och så vidare, så vill vi gärna veta vad vi kan hjälpa dig med.

 

Vem kan montera er kulvert? 

Vår kulvert är mycket lättmonterad och vi tror att alla klarar det. Du behöver inte vara till exempel en certifierad VVS-montör. 

 

Hur vet man hur man skall montera kulverten? 

Vi kommer ut till arbetsplatsen när det är dags för din projektuppstart. Vi går igenom förfarandet, förklarar tanken bakom, hur verktygen fungerar och så vidare. Allt för att montaget ska bli så smidig som möjligt.
I korta drag så sammanfogas isoleringen i schaktet med speciella fixkilar. Sedan lyfts locken av och man rullar i PEX-rören, som levereras i 50-metersrullar. Därefter läggs locken på och fixeras med plasthullingar.

 

Hur lång tid tar det att montera?

Det ä såklart svårt att säga då montagetiden är beroende av storleken på rören, antal kopplingspunkter osv.  Vi har samlat på oss en del erfarenhet genom åren och kan efter givna förutsättningar i just ditt projekt ge en fingervisning på montagetiden på färdig kulvertbädd.

 

Måste man provtrycka systemet? 

Ja, även om kopplingarna i princip är bombsäkra så ska man göra det. Detta görs antingen med vatten eller luft och bör utföras av certifierad fackman. 

 

Blev det 20 frågor? 

Ja, till och med fler än så... :)
Vi lovar att fylla på listan efter hand som frågeställningarna kommer till oss.